Diğer adı Özgül Öğrenme Bozukluğu (ÖÖB) olan Disleksi, öğrenme güçlüklerinin bir tipidir ve öğrenme güçlüğü olan çocukların % 80’i Disleksi olduğu için halk arasında bütün öğrenme güçlüklerine Disleksi denilmeye başlanmıştır.
Yetersiz tanınma sebebiyle toplumumuzda görülme sıklığı tam olarak bilinmemekle birlikte ortalama % 8- 10 civarında olduğu sanılmaktadır.
ÖÖB beyinde bir kusur olmayıp, beynin okuma alanları arasındaki koordinasyonun tam kurulaması şeklinde tarif edilebilir. ÖÖB; bir çocuğun zeka seviyesi normal/ normalin üstünde ve iyi bir eğitim alıyor olmasına rağmen okuma- yazma ya da matematik becerilerinde yaşıtlarına ve zekasına oranla düşük başarı göstermesidir. Yani ÖÖB’ li çocuklar genel olarak zihinsel performansları normal olmasına rağmen okuma, yazma ya da matematik alanlarında zorluk ve sorun yaşarlar.
Yaşam boyu süren bir bozukluk olmasına rağmen erken tanı erken müdahale için önemlidir. Erken fark edildiğinde psiko- eğitsel bir yaklaşım ile ele alınarak çocuğun yaşadığı zorluklar hafifletilebilir.
Erken tanı için çocuğun ilkokula başladığı ilk aylar çok önemlidir. Zira çocukta ÖÖB en çok bu dönemlerde fark edilmektedir.
Erken tanı için dikkat edilmesi gereken ipuçları:
*Okurken ya da yazarken harflerin ya da sayıların yönünü ters yazma, kelimeleri sondan başa doğru ( aynadan görüyor gibi) yazma,
*Kelimeleri tersten okuyup yazma ( “ev” yerine “ve” gibi ),
*Harf atlayarak kelimeyi eksik yazma, noktalı ve noktasız harfleri yanlış yazma,
*Okurken ya da yazarken harf karıştırma ( “b” yerine “d” gibi),
*Okurken sıklıkla bulunduğu yeri karıştırma ya da satır atlama,
*Yazı yazarken çok çabuk yorulma,
*Sayıları, matematiksel sembolleri ve basit işlemleri öğrenememe,
*Çarpım tablosunu ezberleyememe,
*Problemleri anlayıp işleme geçirmekte güçlük çekme,
*Saati zor öğrenme ve dün/ bugün/ yarın kavramlarını zor öğrenme ve doğru kullanamama,
*Sağını- solunu zor öğrenme, çevreyi çok iyi tanıdığı halde yön bulmada güçlük çekme,
*Ayları, günler, alfabedeki harfleri doğru sırası ile öğrenememe,
*Masanın üstünde ya da çekmede gözünün önünde duran eşyayı bulamama v.b
Özellikle ilkokul çağındaki çocuğunuzda bunlar ve bunlara benzer bulgular gözlemliyorsanız, Aile Hekiminizden de bilgi ve destek alarak Çocuk Ergen Ruh Sağılığı Uzmanına başvurunuz.
Uzm. Dr. Serhat KORKMAZ
Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü