Sigarayı Bırakın, Hayatı Kazanın
27 Ekim 2020

 
Bugün 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü... Bugün vesilesi ile gelin, sigara bağımlılığından kurtulup sağlıklı bir hayata başlangıç yapalım.
 
Şu bilinen bir gerçektir ki sigara hem aktif hem de pasif içicilik yolu ile pek çok kalıcı ve ölümcül hastalığa neden oluyor. 
 
Bu tehlikesi sebebiyle de Dünya Sağlık Örgütü tarafından sigara içme alışkanlığı, dünyanın en büyük sağlık sorunu olarak ilan edilmiştir. Çünkü dünyada, her 10 saniyede 1 kişi sigaradan ölüyor. Bu da her yıl 6 milyon kişinin sigara sebebiyle hayatını kaybetmesi demektir. Sigara kullanan her iki kişiden biri ne yazık ki erken ölümle aramızdan ayrılıyor.
 
Bu yüzden Dünya Sağlık Örgütü, kendisine üye ülkeler tarafından alınacak önlemler listesi yayınlamış, Türkiye de sigara tüketiminin azaltılması için belirlenen düzenlemelerini en üst seviyede yerine getiren 7 ülkeden biri olmuştur.
 
Bütün bu mücadeleye rağmen ne yazık ki ülkemizde her yıl yaklaşık 100.000 kişi tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir. 
 
Çünkü sigara, Kalp Krizi, Damar Tıkanması ve Kangrene, Akciğer ve solunum yollarında sürekli enfeksiyon sonucu tahribata, Bronşit, Amfizem ve Astıma, Kanser türlerinden Akciğer, Yemek borusu  Ağız içi, Burun - boğaz, Gırtlak, Pankreas, Böbrek, Lösemi kanserleri ile Ülser (mide ve on iki parmak bağırsağı),  Erkeklerde iktidarsızlık ve kısırlık, Kadınlarda erken menopoz ve kısırlık, Prematüre doğum/düşük tehlikesi, Cildin erken yaşlanması, Tat ve koku alma duyularında azalma gibi pek çok hastalığa sebep olmaktadır,
 
Her sene bu gün ile hatırlattığımız gibi bir kez daha hatırlatıyoruz; lütfen kendiniz ve sevdikleriniz için sigarayı bırakın! "Sinirlerimi yatıştırıyor", "Beni canlandırıyor", "Sıkıntılarımı gideriyor", "Düşünmeme yardım ediyor", "Kendime olan güvenimi arttırıyor" gibi bahanelere sığınmadan, iradenizi ortaya koyarak sigarayı bırakma yollarını araştırın.  Sigarayı bırakma polikliniklerimiz size bu konuda her türlü desteği verecektir.
 
Sigara bağımlılığı tedavi edilebilir bir hastalıktır. Yeter ki kişi bunu isteme iradesi göstersin.
 
Sigarayı bırakın, hayatı kazanın!
 
Uzm. Dr. Serhat Korkmaz
Sağlık Müdürü