Bayram sevincini, heyecanını hissettiğimiz günlerdeyiz. Evlerde,
caddelerde, kurbanlıkların alınıp satıldığı yerlerde tatlı bir
koşturmaca, bir telaş var. Öncelikle, insanlık tarihiyle yaşıt bir
ibadet olan kurban ibadetini, samimiyetle yerine getiren tüm
vatandaşlarımızın kurbanlarının kabul olmasını diliyorum.
Böylesine önemli bir ibadeti yerine getirirken elbette titiz ve
hassas olmalıyız. Burada ilk iş kurbanlık hayvanların sahiplerine
düşüyor. Hayvanların aşıları, Tarım ve Orman Bakanlığının önerileri
doğrultusunda düzenli yaptırılmalı. Hasta hayvanın, sağlam hayvanlar ile
teması önlenmeli ve veteriner hekim kontrolünde tedavisi sağlanmalı.
"Aşıları Tam, Sağlıklı Hayvan Olmasına Dikkat Edin"
Kurbanlık hayvan alacak olan vatandaşlarımız da kesinlikle veteriner
hekim kontrolünden geçmiş sağlıklı hayvan olup olmadığına dikkat etmeli.
Kurbanlarımızı ise belediyelerin belirlediği kurban kesim yerlerinde ya
da mezbahalarda kesmeliyiz. Kesim sonrası da hayvanların sakatatlarında
leke ya da kist var ise kesinlikle tüketmemeli, bu sakatatları başka
hayvanlara vermemeliyiz. Hayvanların hastalıklı organları ve kan, mide,
bağırsak içeriği gibi atıkları gömülmeli ya da uygun şekilde toplanarak
imha edilmeli. Kurban kesen ya da et taksimi yapan kişilerin ellerinde
yara ya da kesik olmamalı var ise mutlaka hijyenik eldiven kullanılmalı.
Burada unutulmaması gereken kuralların başında da kurban edeceğimiz
hayvana karşı yaklaşım tarzımız, gerek kesim öncesi gerekse kesim
sonrası çevre temizliğini sağlamamız geliyor. Kullanacağımız
malzemelerin de temiz ve bakımlı olmasına özen göstermemiz gerekiyor.
"Bayramda Et ve Tatlı Tüketimi Ölçülü Olmalı"
Kurban Bayramı olunca haliyle et ve tatlı tüketimine dikkat çekmemiz
lazım. Özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve diyabet
(şeker) sorunları olan kişilerin bayramda beslenmelerine daha çok
dikkat etmeleri gerekiyor.
Bir önemli nokta da etlerin haşlama
ve ızgara gibi yöntemlerle pişirilmesi, kızartmalardan uzak
durulmasıdır. Izgarada pişirilirken de etin yanmamasına ve
kömürleşmemesine dikkat etmeliyiz. Etlerin yanında da sebze yemekleri
pişirilmeli ve tüketilmelidir. Etli yemeklere ilave yağ eklenmemeli,
kendi yağı ile pişirilmelidir. Özellikle kuyruk yağı ve tereyağı
kullanmaktan kaçınmalıyız.
"Etleri Saklamanın Püf Noktaları"
Etlerin pişirilmesi kadar korunması ve saklanması da sağlığımız
açısından çok önemlidir. Kurban etleri, büyük parçalar yerine bir
yemeklik küçük parçalara ayrılmış olarak buzdolabı poşetine veya yağlı
kâğıda sarılmalı; bu küçük parçalar da buzdolabının buzluğunda veya
derin dondurucuda saklanmalıdır. Buzluktaki etler -2 derecede birkaç
hafta, derin dondurucuda ise -18 derece ile daha uzun süre saklanabilir.
"Bayram Neşedir, Sevgidir"
Kurban Bayramının bir
güzel yanı da dost ve akrabalar arasında yapılan ziyaretleşmeler,
kesilen kurbanın etlerinden komşulara ve ihtiyaç sahiplerine ikram
edilmesidir.
Toplumsal birlik ve dayanışmayı sağlamlaştıran
bu güzelliklerle hem kalplerimize sevgi ekmiş, hem de yardımlaşma
duygumuzu canlı tutmuş oluruz.
Yine bir bayram gününde bizler
için gerek 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonlarında, gerek
hastanelerimizde nöbet tutan sağlık çalışanı arkadaşlarımıza da hayırlı
bayramlar diliyor; Kurban Bayramının başta ülkemiz ve milletimiz olmak
üzere bütün insanlık için hayırlara, güzelliklere vesile olmasını
temenni ediyorum.
Uzm. Dr. Serhat Korkmaz
Sağlık Müdürü