Bulaşıcı olmayan hastalıklar (BOH), günümüzde dünyadaki en büyük salgınlardan biridir. 2012’de meydana gelen 56 milyon ölümün, 38 milyonuna (%68) BOH’ler neden olmuştur. BOH’nin altında yaygın, önlenebilir risk faktörleri yatmaktadır. Bu faktörler tütün kullanımı, hareketsizlik, sağlıksız beslenme ve alkolün zararlı kullanımıdır. Fazla kilo ve obezite yüzünden her yıl en az 3,4 milyon kişi hayatını kaybetmektedir. Kalp hastalığı, felç ve diyabet riski; beden kütle indeksinin (BKİ) artmasına bağlı olarak giderek artmaktadır. Tüm dünyada fazla kiloluluğun ve obezitenin görülme sıklığı giderek artmakta olup, 1975’den beri yaklaşık üç kat artmıştır. 2016 yılında 18 yaş ve üzeri 650 milyon yetişkin obezdir. Yine 2016 yılında beş yaş altı çocukların 41 milyonu fazla kiloludur.
Ülkemizde ise; Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması (TBSA) 2017 sonuçlarına göre 15 yaş ve üzeri bireylerde obezite % 31,5; Dünya Sağlık Örgütü (WHO) işbirliğinde yürütülen Türkiye Çocukluk Çağı Şişmanlık 2016 Araştırması sonuçlarına göre de ilkokul ikinci sınıf çocuklarda obezite % 9,9; ortaokulda şişmanlık %10.5; liselerde şişmanlık %5.6 olarak bulunmuştur.
Bu verilerden de anlaşılacağı üzere bütün dünyada olduğu obezite Ülkemizde de giderek artmaktadır. Bunda yanlış beslenme alışkanlıkları, teknoloji çağının bize hediyesi olan hareketsiz yaşamın etkisi büyüktür.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından en riskli 10 hastalıktan biri olarak kabul edilen obezite ile mücadele etmek ve farkındalık oluşturmak için 4 Mart Dünya Obezite Günü olarak belirlenmiştir.
Sağlık Bakanlığı da bu önemli halk sağlığı problemi ile mücadele etmek için çeşitli çalışmalar yapmaktadır. Bu bağlamda Obezite İle Mücadele Programı adı altında farklı projeler yürütülmektedir. Halkı bilgilendirmek ve konu hakkında farkındalık sağlanmak için özellikle eğitim faaliyetlerine önem verilmektedir.
Sağlık Müdürlüğü olarak biz de İlimizde konu ile ilgili çeşitli projeler yürütmekteyiz. İlimizde obezite ile mücadele programı kapsamında 2019 yılında ‘’Kilo Problemi olan İlkokul Çağı Çocuklarda Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Projesi’’, ‘’Okul Öncesi Çağı Çocuklarda Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Projesi’’, ‘’Pospartum (doğum sonrası) Döneminde Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Projesi’’ yürütülmüştür. 2019 yılında toplam 26,438 kişiye sağlıklı beslenme ve hareketli hayat konularında eğitimi verilmiş, 5,751 kişi ise sağlıklı hayat merkezlerinde diyetisyen tarafından danışmanlık almıştır. 2020 yılında ise yılında ‘’Kilo Problemi olan İlkokul Çağı Çocuklarda Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Projesi’’ devam edecek ve Müftülüğümüze kayıtlı merkeze bağlı Kuran Kursları ziyaret edilecek kursiyerlerin antropometrik ölçümleri alınacak, doktor, diyetisyen, fizyoterapist tarafından eğitim verilecek ve ayda 1 kez olmak üzere düzenli takipleri yapılacaktır.
Yine ilçelerimizde de söz konusu eğitim ve izleme çalışmalarımız toplum sağlığı merkezlerimiz ve aile sağlığı merkezlerimiz tarafından yapılmaktadır. İzlemeler sonucu gerekli görülen bireyle bir üst basamak sağlık kurumuna sevk edilmektedir.
4 Mart Dünya Obezite Günü vesilesi ile obeziteden korunmak için herkesi sağlıklı bir yaşam tarzı geliştirmeye, bilgi ve danışmanlık almak için Sağlıklı Hayat Merkezlerimize, Toplum Sağlığı ve Aile Sağlığı Merkezlerimize davet ediyorum.