Aydınlık, sağlıklı bir gelecek için sağlıklı bir toplum olmak ve sağlıklı nesiller yetiştirmek gerekmektedir. Sağlıklı toplumlar için de öncelikle bireyler sağlıklı olmak zorundadır. Kişisel olarak alınacak çok basit bir tedbirle tedavisi olmayan veya çok güç olan birçok hastalığın önüne geçilebilmektedir. Günümüzde bütün dünyayı saran Koronavirüs salgını, kişisel tedbirlerin hastalıklardan korunmak için, hem kendimiz hem de çevremiz açısından ne kadar önemli olduğunu bizlere bir kez daha göstermiştir. Kişisel temizlik kurallarına uygun davranmak, hasta hissettiğimizde başkaları ile yakın temastan kaçınmak vb. basit önlemler ile bulaşıcı hastalıklara karşı kendimizi ve yakın çevremizi koruyabilmekteyiz. Bunun yanında bulaşıcı bir hastalık gibi çoğalan, çağımızın hastalıklarından (diyabet, obezite, kanser vb.) korunmak için; sağlıklı beslenme ve hareketli bir yaşam tarzını benimsemeli, çocuklarımıza da aynı yaşam tarzını aşılamalıyız ki ileride sağlıklı bireyler olarak sağlıklı nesiller yetiştirsinler.
Kovid-19 sebebi ile halkımızın çoğu izolasyon kurallarına uyarak çok gerekmedikçe evlerinden çıkmıyorlar ki bizler de bunu öneriyoruz. Bu süreçte, hayatımızın normal akışının değişmesinin yarattığı kaygı; hareket kısıtlılığı; uyku düzensizliği; sürekli evde durmaktan dolayı düzensiz beslenme alışkanlıklarının edinildiğini gözlemlemekteyiz. Bütün bunlar sağlığımızın bozulmasına sebep olacak etkenlerdir. Bulaşıcı hastalıktan korunurken diğer taraftan kronik hastalıklara davetiye çıkarmamak için; evde kalma sürecinde herkesin normal hayatını sürdürüyormuşçasına vaktinde uyuyup her zamanki vaktinde uyanarak güne başlamasını; beslenme alışkanlıklarını olumlu yönde değiştirmesini (yağ ve karbonhidrat yönünden düşük gıdalar tercih ederek), evde de yapılabilecek fiziksel egzersizleri ailece yaparak çocukları da sağlıklı yaşama teşvik etmesini halkımıza tavsiye olarak sunuyoruz.
Bu süreçte, bağışıklık sistemini baskılayıcı bir faktör olan stresin hayatımıza girmesine izin vermememiz de sağlığımız için önemlidir. Bunun için kişilerin kendilerini strese sürükleyecek sohbet, TV programı vb. unsurlardan mümkün olduğunca uzak durması; bunun yerine müzik dinlemek, kitap okumak ya da yazma denemeleri yapmak, ruhumuzu dinlendirecek etkinliklerde bulunması faydalı olacaktır.
Tabiatımız itibariyle sahip olduğumuz varlıkların gerçek değerini ancak kaybettikten sonra anlıyoruz. Para ile satın alınamayacak kadar değerli bir hazine olan sağlığın kaybedildikten sonra geri kazanılması hem maddi hem manevi kayıplara neden olabilmekte, bazen de bütün bu kayıplara rağmen geri kazanmak maalesef mümkün olmamaktadır. İlk çağlardan beri bu büyük hazinenin farkında olan insanoğlu sağlığını korumak ve sürdürmek için çeşitli yollara başvurmuştur. Bütün dünyada önem arz eden sağlık sorunlarını çözmek amacıyla Birleşmiş Milletler Örgütü ( UNO) tarafından kurulan Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 7 Nisan 1948’ de çalışmalarına başlamıştır. Daha sonra 7 Nisan Dünya Sağlık Günü olarak belirlenmiştir. Amaç bireylerin ve toplumların sağlık ve sağlığın korunması yönünde dikkatlerini çekmek ve sağlıklı nesillerin yetişmesini sağlamaktır.
Dünya Sağlık Günü vesilesi ile bütün kurum ve kuruluşlarımız ile her zaman halkımızın hizmetinde olduğumuzu; 184 Kovid-19 ulusal danışma hattı yanında, Müdürlüğümüz uhdesinde kurduğumuz Psikososyal Destek Ekibimize 0272 214 49 39 ve 0272 215 12 29 (dahili 1323) numaralı telefonlardan ulaşarak, bilgi ve destek alabileceğinizi bir kez daha hatırlatmak istiyorum.
İçinde bulunduğumuz bu kötü günleri el birliği, gönül birliği ile bir birimize destek olarak, en kısa sürede geride bırakacağımız ve sağlıkla geleceğe bakacağımız inancı ile Dünya Sağlık Gününü kutluyor, yukarıda değinmiş olduğumuz tavsiyelere uyulması temennisi ile, herkese her yaşta sağlıklı bir ömür diliyorum.
Uzm. Dr. Serhat Korkmaz
İl Sağlık Müdürü