Sunum için; covidsss.pptx
SIK SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI
1.Kendimde, ailemden birinde korona belirtileri var. Ne yapmalıyım?
Siz ya da ailenizden biri COVID-19 semptomlarına (ateş, öksürük, solunum güçlüğü vb.) sahipseniz; size en yakın sağlık kurumuna başvurmanız gerekmektedir. Hekiminizin sizi muayene etmesinin ardından COVID-19’dan şüphelenirse sizden test isteyecek ya da test yapılabilen bir sağlık kuruluşuna yönlendirecektir.
2.Test sonucum ne kadar sürede çıkar? Test sonucu tarafıma bildiriliyor mu?
Test sonucunuz 24 saat içerisinde sonuçlandırılmaktadır. Sonucunuz pozitif olması durumunda sağlık personelimiz sizi sonucunuz hakkında bilgilendirecek ve gerekli bilgilendirmeleri yapacaktır. Ayrıca test sonucunuzu Bakanlığımızın E-nabız uygulaması üzerinden kolayca öğrenebilirsiniz. Eğer bilgisayarınız veya akıllı telefonunuz yoksa aile hekiminizden öğrenebilirsiniz.
3.Test yaptırdım, sonuç çıkmadan karantinaya girmem gerekli mi?
Verdiğiniz PCR numunenizin sonucu NEGATİF çıkana kadar geçici olarak tedbir amaçlı karantinada kalmanız gerekmektedir. Test örneği verdikten sonra karantinada kalacağınız adrese 4 saat içerisinde gitmeniz gerekmektedir. Bu süreden sonraki 20 saat boyunca geçici karantinada kalmanız ve numune sonucunuzu beklemeniz gerekmektedir. Numune sonucunuzun NEGATİF çıkması durumunda karantinanız otomatik olarak kalkacaktır. Numune sonucunuzun POZİTİF çıkması durumunda hastanede yatışınız olmazsa 10 günlük karantinanız başlayacaktır.
4.Test yaptırdım, negatif çıktı. Yapmam gereken bir şey var mı? Normal hayatıma devam edebilir miyim?
Test sonucunuz negatif olarak sisteme yansıdıktan sonra süreciniz karantinadan düşer. Sonucunuz test yapıldığı andaki virüs varlığını gösterir; daha sonra hastalık gelişip gelişmeyeceği konusunda bilgi vermemektedir. Bu nedenle korunma önlemlerinin alınmasına (maskeyi doğru kullanma, sosyal mesafe kurallarına uyma vb.) dikkat ederek normal hayatınıza devam edebilirsiniz.
5.Test yaptırdığım yerden ilaç verildi pozitif çıkarsa kullanmam için. Testim negatif çıktı. Bu ilaçları ne yapmam gerekiyor?
Muayenenizi yapan hekimin değerlendirmesi sonucu COVİD-19 şüpheli hastası olarak değerlendirildiğiniz için test sonucunuz negatif çıksa da size verilen ilaçları kullanmanız gerekmektedir. Temaslı iseniz, hastalığın erken döneminde olup hastalığı taşıdığınız halde sonucunuz negatif gelmiş ve ileriki günlerde pozitife dönecek olabilirsiniz. Bunun dışında farklı bir viral hastalığa sahip olsanız da verilen ilaçlar bu hastalık için de tedavi edici etki gösterecektir.
6.Testim pozitif çıktı. Ne yapmam gerekiyor?
10 gün boyunca karantinada kalmanız gerekiyor. Sağlık personelimizin verdiği ilaçları kullanmalısınız. Eğer şikayetleriniz artarsa (özellikle ateş düşürücü ilaç içmenize rağmen düşmeyen ateşiniz ya da nefes darlığınız varsa) maskenizi takarak sağlık kuruluşuna müracaat etmelisiniz. Solunumda güçlük, kalıcı ve geçmeyen göğüs ağrısı, uyku hali gelişmesi durumunda 112’yi aramalısınız.
7.Testim pozitif, temaslı olarak bildireceğim kişilerde kriter nedir?
COVID-19 hastası ile korunma önlemleri almadan (maskesiz veya maskenin uygunsuz kullanımı) teması olan kişiler aşağıdaki durumlarda yüksek riskli temaslı olarak kabul edilir:
» COVID-19 hastasıyla 1 metreden daha yakın mesafede tek seferde 15 dakikadan uzun süreyle yüz yüze kalan, konuşan kişiler
» COVID-19 hastasına doğrudan bakım sağlayan kişiler,
» COVID-19 hastası öğrenci/öğretmen ile aynı sınıfı paylaşan öğrenciler ve öğretmenler,
» COVID-19 hastasıyla fiziksel temas eden kişiler (örn. öpüşme, kucaklaşma, sarılma vb.),
» COVID-19 hastasının salgıları (tükürük, balgam vb.) ile veya COVID-19 hastasının hapşırma öksürme gibi durumlarında korunmasız temas eden kişiler,
» COVID-19 hastasıyla aynı kapalı ortamda (hastane veya banka bekleme salonları, tapu, vergi dairesi, belediye gibi resmi kurumlarda bekleyenler, otobüs, servis vb. ulaşım araçları) bulunan kişiler,
» COVID-19 hastasıyla aynı uçakta seyahat eden yolculardan iki ön, iki arka ve iki yan koltukta oturan (kişi koridorda oturuyorsa ön ve arka çaprazda oturan en yakın kişiler de temaslı olarak alınır) kişiler,
» COVID-19 hastasıyla aynı evde yaşayan kişiler,
» COVID-19 hastasıyla aynı ofiste çalışanlar kişiler,
» COVID-19 hastasıyla yurtta veya otelde aynı odayı paylaşan kişiler,
» COVID-19 hastasıyla aynı otobüste seyahat eden kişiler,
» COVID-19 hastasıyla aynı uçakta seyahat eden yolculardan iki ön, iki arka ve iki yan koltukta oturan, kişi koridorda oturuyorsa ön ve arka çaprazda oturan en yakın kişiler,
» COVID-19 hastasıyla aynı şehirler arası otobüste, tren kompartmanında seyahat eden kişiler
8.İlacım ne zaman gelir? Nereden alacağım? İlaç gelene kadar başka ağrı kesici, ateş düşürücü vb. alabilir miyim?
İlacınız test sonucunuz pozitif çıktıktan sonra sağlık ekiplerimiz tarafından en kısa sürede size ulaştırılacaktır. Sizin herhangi bir yere başvuru yapmanıza gerek yoktur. İlaç gelene kadar ateş ve ağrı şikayetiniz olursa ağrı kesici ya da ateş düşürücü kullanabilirsiniz.
9.Verilen ilaçları kullanmadan da iyileşebilir miyim?
COVİD-19 hastalığı hafif seyirli ilerleyebilmekle birlikte çok ağır sağlık problemlerine hatta ölümlere de sebep olabilmektedir. Bu nedenle ilaçlarınızı muhakkak hekiminizin veya ilacınızı size teslim eden sağlık görevlisinin önerdiği şekilde kullanmalısınız. Hekiminizin size farklı bir önerisi olmadıysa genel olarak hidroksiklorokin etken maddeli ilacı 5 gün boyunca sabah akşam birer tane; favipiravir etken maddeli ilacı ise ilk gün sabah sekiz, akşam sekiz tane, sonraki günlerde ise sabah üç, akşam üç tane olacak şekilde toplam 5 gün boyunca içmelisiniz.
10.Karantinadayım. Kim arayacak?
İlçe sağlık müdürlüklerinden sağlık personelimiz, aile hekiminiz ve/veya mahalle denetim ekiplerimizden görevli bir personel sizi arayabilir. Durumunuz ve ihtiyaçlarınızla ilgili görüşme yapabilir.
11.Karantina sürem ne kadar? Bu süre sonunda normal hayatıma başlayabilir miyim? Tekrar test yaptırmam gerekiyor mu?
Korona testi sonucunuz pozitif ise;
Eğer semptomunuz yoksa veya hastalığınız hafif ise (evde tedavi aldıysanız veya hastanede 24 saatten kısa süre yattıysanız) test verdikten sonra izolasyon süreciniz başlar ve 10 gün süre ile izolasyonda kalırsınız.
Eğer hastanede yatarak tedavi olduysanız (hastanede 24 saatten uzun süre yatmanız gerektiyse) test verdikten sonra izolasyon süreciniz başlar ve 14 gün süre ile izolasyonda kalırsınız.
Eğer yoğun bakımda yatarak tedavi olduysanız veya bağışıklık sisteminizi baskılayan ek bir hastalığınız varsa test verdikten sonra izolasyon süreciniz başlar ve 20 gün süre ile izolasyonda kalırsınız.
Karantina sürenizin sonunda tekrar test yaptırmanıza gerek yok. Size önerilen izlem süresi bittikten sonra, hastalığa tekrar yakalanmamak için koruyucu önlemlere uyarak (doğru maske kullanımı ve sosyal mesafe vb.) gündelik hayatınıza ve işinize dönebilirsiniz.
12.Karantina esnasında başka bir sağlık sorunum çıktı. Ne yapmalıyım?
Sağlık probleminizle ilgili olarak aile hekiminize danışabilir ya da 112’yi arayarak yardım isteyebilirsiniz.
13.Karantinam bittikten sonra bulaştırıcılığım bitiyor mu?
Karantina süresi dolduktan sonra kişi bulaştırıcı kabul edilmez. Ancak, karantina süresi biten kişi, kurallar gereği evinin dışına çıktığı zamanlarda maske takmaya devam etmek zorundadır. Ayrıca sosyal mesafe kuralına uyulması sadece Koronavirüs’ten değil, birçok bulaşıcı hastalıktan korunmak için etkili bir yöntemdir.
14.Temaslıyım. Test yaptırmam gerekiyor mu?
Evde numune alımı, 60 yaşının üstündeki temaslı veya kronik hastalığı bulunan temaslılara uygulanmaktadır. Saha ekipleri size ilk geldiğinde semptomlarınız var ise sizlerden de numune alınmaktadır. Eğer bu süreyi semptomsuz geçirirseniz test yaptırmanıza gerek yok.
15.Temaslıyım. Ne kadar karantinada kalmam gerekiyor? Karantinam süresince maske takarak alışveriş yapabilir miyim?
Koronavirüs testi sonucu pozitif çıkan bir kişiyle temas ettiyseniz karantina süreniz o gün başlar ve 10 gün sürer. Bu süre boyunca bulunduğunuz karantina adresinden acil durumlar dışında ayrılamazsınız. Alışveriş ihtiyaçlarınız için Vefa Destek ekiplerimizden (112 ortak çağrı merkezi) destek alabilirsiniz.
16.Karantina raporları eksik. E-nabızda ne zaman görülecek?
Karantina raporlarınız 1-2 iş günü içerisinde e-nabıza yansımaktadır. Bu süre sonrasında sistemde görülmeyen raporlarınız için aile hekiminizle ya da bağlı bulunduğunuz ilçe sağlık müdürlüğü ile iletişime geçebilirsiniz.
17.Karantinadayım. Sınava gitmem gerekiyor? Ne yapmam gerekiyor?
Sınava girmeden önce sınavı yapacak kurumun internet sayfasını kontrol ederek Koronavirüs hakkındaki bilgileri okuyunuz. Gerekli başvuruları yapınız. Sınava giderken maskenizi takın ve sınav girişinde sınav görevlilerine hasta ya da temaslı olduğunuzu bildirin.
18.Karantina süresi filyasyon ekibinin söylediği süre ile aile hekimimin söylediği süre neden farklı?
Karantina süresi hasta kişinin pozitif çıktığı tarihten itibaren başlamakta; evde takipli hasta ve pozitif vaka ile temaslı kişi için ise temas günü dahil olmak üzere 10 günde tamamlanmaktadır. Bu süreç sistem tarafından otomatik olarak işletilmektedir. Hesaplama yapılırken sistemdeki başlangıç ve bitiş saati dikkate alınmalıdır.