Gebelik, doğum eylemi ve lohusalık esnasındaki komplikasyonlar, gelişmekte olan ülkelerde üreme yaşındaki kadınlar arasında önde gelen ölüm ve sakatlık nedenidir. Çok boyutlu bir kalkınma göstergesi olarak anne ölüm oranı, üreme sağlığı hizmet sunumu kalitesi ile yakından ilişkilidir
Ülkemizde 2003 yılından bu yana uygulanmakta olan Sağlıkta Dönüşüm Programı’nda, anne ve çocuklara özel önem verilmesi, öncelikli konular arasında yer almıştır. Bu çerçevede yapılan çalışmalar sonucunda anne ve bebek ölümlerinde önceki yıllara göre çok daha yüksek oranlarda azalmalar sağlanmıştır.
Bu sonuçların alınmasında ülkemizdeki genel gelişmenin yanında, doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası bakım hizmetlerinin güçlendirilmesi, doğumların hastanede yapılmasının sağlanması, kalkınmada öncelikli bölgelerdeki sağlık personeli sayısının artırılması, hastanelerdeki erişkin ve yenidoğan yoğun bakım hizmetlerindeki gelişmeler, 112 acil yardım ve kurtarma hizmetlerindeki gelişmenin büyük katkısı olmuştur.
Sağlık kuruluşlarının tıbbi donanım ve alt yapı eksikliklerini tamamlamanın yanında, hizmeti sunan sağlık personelinin bilgi ve becerilerini de en üst düzeyde tutmak mecburiyetindeyiz. Bakanlığımızca ülke genelinde sağlık personeli tarafından kaliteli, standart, güvenli ve nitelikli hizmet sunulması, uygulamada birlikteliğin sağlanması amaçlanmıştır. Bu amaç çerçevesinde anne ve bebek ölümlerinin önlenmesi hedefiyle çeşitli eğitimler düzenlemekteyiz. Bu eğitimlerden bir de Acil Obstetrik Bakım (AOB) eğitimi. İlimizdeki 1. Basamak sağlık kuruluşlarında görev yapan bütün ebe ve hemşireleri kapsayacak şekilde verdiğimiz AOB eğitimi üç gün sürdü. Eğitim Sonunda katılımcılara Katılım Belgesi verildi. AOB eğitimlerimiz ile birlikte, anne- bebek sağlığı alanında farklı eğitimlerimiz ilerleyen zamanlarda da devam edecek.