“Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi.”
Hepimizin bildiği üzere, sağlık en kıymetli hazinemiz. Ne yazık ki her şey gibi onun da değerini kaybedince anlıyoruz. Kaybettikten sonra da hem ferdi, hem toplumsal olarak maddi ve manevi bir takım külfetlere katlanmak zorunda kalıyoruz. Hem ferdi, hem sosyal çünkü sağlıklı birey, sağlıklı toplum ve sağlıklı nesiller demek. Bu bağlamda koruyucu sağlık hizmetlerimiz büyük önem taşıyor. Koruyucu sağlık hizmetlerimizi yürütürken vatandaşlarımıza da görev düşüyor tabii ki; rutin tarama ve tetkiklerini yaptırmak; gebe, bebek, çocuk ve yaşlılarımızın izlemlerinin yaptırılması; kendilerine yaptığımız sağlıklı yaşam önerilerimizi dikkate almaları vb. gibi.
Müdürlüğümüz bünyesinde Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı, Sağlık Hizmetleri Başkanlığı, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanlığı, Destek Hizmetleri Başkanlığı ve Personel Hizmetleri Başkanlığı olmak üzere beş adet başkanlığımız var. Onların da kendilerine bağlı alt birimleri mevcut. Sağlık hizmeti sunumumuzu, bütün birimlerimizin koordinasyonlu ve uyumlu çalışmaları sayesinde başarıyla sürdürüyoruz.
Hangi başkanlığımızla ne tür hizmetler sunduğumuzu şu şekilde özetleyebiliriz:
Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı: Birinci basamak sağlık kuruluşlarımızın işlemlerini bu başkanlığımızla yürütüyoruz. İlçe Sağlık Müdürlükleri, Toplum Sağlığı Merkezleri, Aile Sağlığı Merkezleri, Sağlıklı Hayat Merkezleri ve KETEM ( Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi) işleyişleri Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığımızın kontörlündedir. Koruyucu sağlık hizmetleri ağırlıklı program, proje ve çalışmalar yine bu başkanlığımız sorumluluğundadır. Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığımızla sürdürdüğümüz programları da şu şekilde sıralayabiliriz: Tüm Bebeklerimiz Sağlıklı Olsun (Yenidoğan Tarama Programı ile 7535 bebeğimiz tarandı), Sesimizi Duymayan Kalmasın (İşitme Tarama Programı ile 7762 bebek ve 12541 çocuğumuz tarandı), Gelişimsel Kalça Displazisi Tarama Programı (7887 bebeğimizin kalça çıkığı taraması yapıldı), Ulusal Görme Tarama Programı (7690 bebek,9381 okul öncesi ve 3920 okul çağı çocukların taraması yapıldı), Evlilik Öncesi Tarama Programları (genetik risk faktörlerinin tespiti için 6769 erkek eş adayına SMA ve Talasemi taraması yapıldı), Kanserin Erken Tanısı Hayat Kurtarır (Kanser Tarama Programı ile 17440 kadına meme,28928 kadına serviks,23988 kişiye de kolon kanseri taraması yapıldı), Sağlık Evi Gebe Bilgilendirme Çalışması, Doğal Olan Normal Doğum Eylem Planı, (gebe okullarımızda 6703 gebeye eğitim verildi), İlkokul Çağı Çocuklarında Beslenme Bozukluğu Prevelansı ve Beslenme Alışkanlıklarının belirlenmesi (boy-kilo ölçümleri), Okulda Diyabet Programı (öğrenci ve öğretmen eğitimleri). Anne-bebek sağlığı konusundaki çalışmalarımız sayesinde İlimiz Anne ve Bebek Dostu İl unvanına sahip. Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığımız tarafından organize edilen personel ve halk eğitimlerimiz de aralıksız devam ediyor. Yenidoğan Canlandırma, Temel Yenidoğan Bakımı, Anne Sütünün Önemi ve Emzirmeye Teşvik, Üreme Sağlığı ve Doğal Olan Normal Doğum eğitimlerimiz bunlardan birkaçı. Bunların dışında bulaşıcı, zoonotik ve vektörel hastalıkların kontörlü ve izlemi; aşılama çalışmaları; şebeke ve ambalajlı suların ve kaplıcaların takibi ve izinlendirilmesi; biosidal ürünlerin ve uygulayıcıların kontrolü; tütün ve mamullerinin denetimi ve bu konuda bilgilendirmelerin yapılması; mevsimlik tarım işçilerine ve ulaşımı zor olan kırsal kesimlere mobil sağlık hizmeti sunumu; ilköğretim öğrencilerine yönelik ağız ve diş sağlığı faaliyetleri; yabancılar polikliniğinde ilimizdeki yabancılara sağlık hizmeti sunumu ve tercümanlık hizmetleri; cezaevlerindeki birinci basamak sağlık hizmetlerinin yürütülmesi ve takibi; özel iş sağlığı ve güvenliği birimlerinin izin ve denetim işlemleri; nüfus yoğunluğuna göre aile hekimliği birimlerinin açılması ve sınıflandırılması (İlimiz genelinde 112 aile sağlığı merkezinde 269 aile hekimliği birimi ile hizmet veriyoruz) yine Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığımızla yürüttüğümüz çalışmalar arasında yer alıyor.
Sağlık Hizmetleri Başkanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Birimi ile ASKOM (Acil Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Komisyonu) toplantıları organizasyonu (2 bölgesel olmak üzere 4 toplantı yapıldı), il genelinde yapılacak olan ilk yardım eğitimlerini planlanması (538 kişiye eğitim verildi), özel ilk yardım eğitim merkezlerinin açılış kapanış, denetim işlemleri ve sertifika düzenlenmesi, il genelinde hizmet veren resmî ve özel hastanelerin acil servislerinin tescil ve denetim işlemleri, il genelinde ambulans hizmeti veren resmî, özel kurum ve kuruluşların açılış ve denetim işlerini gerçekleştirmekteyiz. İlimiz genelinde,11 tanesi merkezde olmak üzere 42 adet acil sağlık hizmetleri istasyonumuz ve tecrübeli ekiplerimizle acil sağlık hizmeti sunuyoruz. Bakanlığımız tarafından UMKE (Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri) 30 bölge şeklinde yapılandırılmış olup 3. Bölgenin (Afyonkarahisar, Burdur ve Isparta) koordinatörlüğü İlimiz uhdesine verilmiştir. UMKE ekiplerimizle yurtiçi ve yurtdışı her türlü afet ve acil durumlarda profesyonel sağlık hizmetlerinde görev alıyoruz. Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında olası afet ve acil durumlarda operasyonel yetkinliği arttırmak amacıyla tüm kamu kurum ve kuruluşları, STK’lar ile koordineli olarak eğitim ve tatbikatlar yapılıyor. İlimizde faaliyet gösteren bütün hastanelerin afet planlarının kontrol ve denetimlerini yaparak masa başı ve saha tatbikatlarının icrasını sağlıyoruz. Ekiplerimiz her türlü arazi, doğa ve iklim şartlarında sağlık hizmeti verebilecek bilgi, beceri ve teknik donanıma sahiptir. Envanterimizde mevcut 3 adet 4x4 medikal kurtarma arazi aracı, 1 adet acil müdahale aracı, 2 adet lojistik aracı, muhtelif ebatlarda ve sayıda sahra tipi çadırlarımız, jeneratörlerimiz ve çeşitli tıbbi-teknik malzemelerimiz ve donanımlı personelimiz ile olası bir acil durum için her an hazır vaziyetteyiz.
İlimizde hizmet veren özel sağlık kuruluşlarının takibi, kontrol ve denetimlerini de Sağlık Hizmetleri Başkanlığımız ile yürütüyoruz. Özel sağlık kuruluşlarının rutin denetimleri dışında vatandaşlarımızdan gelen şikâyet ve ihbarlar da değerlendirilerek rutin dışı denetimler de yapılmaktadır.
Yine aynı başkanlığımız bünyesindeki Tıbbi Cihaz ve Eczacılık Birimimiz ile eczaneler, ecza ticarethaneleri, optisyenlik müesseseleri, işitme cihazı merkezleri, ısmarlama protez ve ortez merkezleri, tıbbi cihaz satış merkezleri, diş protez laboratuvarları, bitkisel drog satış yerleri, medikal gaz üretim ve dolum tesisleri İle satış tesisleri İle ilgili iş ve işlemleri yürütüp bu müesseselerin yıllık kontrol ve denetimlerini yapıyoruz. Ayrıca eczane hareketleri, nöbet işlemlerinin ve ilaç güvenlik izlemlerinin kontörlünü yine bu birimimizle sağlıyoruz.
Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanlığımız uhdesindeki çalışmalarımız, tedavi edici sağlık hizmetlerimizi oluşturuyor. Bütün kamu hastanelerimizin işleyişini, denetim ve kontrolünü bu başkanlığımızla yürütüyoruz. İlimiz genelinde 18 hastanemiz mevcut olup bunların 9 tanesi entegre hastane olarak hizmet veriyor. Hastanelerimizde teknolojik gelişmelere ve ihtiyaçlara yönelik çalışmalarımız artarak devam ediyor. Bu bağlamda, 2. basamak sağlık kuruluşu olarak hizmet vermekte olan Afyonkarahisar Devlet Hastanemiz 2024 yılı itibariyle 3. basamağa yükseltilmiş ve hizmet yelpazesini genişletmiştir. Böylelikle daha ileri tedaviler de yapılabilir hale gelmiştir. Onkoloji hastalarımıza daha yakın hizmet sunabilmek amacıyla Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’nde Onkoloji Tanı ve Tedavi Merkezi kurulmuş olup 3 Onkoloji, 1 Hematoloji, 1 Jinekolojik Onkoloji ve 1 Cerrahi Onkoloji uzmanı ile hizmet sunuyoruz. Onkoloji Tanı ve Tedavi Merkezi bünyesinde hasta konforuna önem verilen kemoterapi ünitesi de bulunmaktadır. Hastalarımızın tedavi süreçleri; ilgili branşlardaki hekimlerimizden oluşan konsey tarafından değerlendirilip bilimsel olarak tüm dünyada uygulanan tedavilerle eş zamanlı yöntemlerle sağlanıyor. Hastaların tanı ve tedavi sürecinde tüm basamaklar tarafımızdan takip edilmekte ve gerekli olan yatırımlar da yapılmaktadır. Hastaların biyopsi işlemleri hastanemizde yapılıyor. Ayrıca tümör yaygınlığının tespitinde önemli bir tetkik olan PET-CT cihazını da 2024 yılında hastanemiz envanterine kazandırdık. Merkeze başvuran hastalarımızın memnuniyetinin yüksek olmasının merkezde çalışan personelimizi de motive ettiğini gözlemliyoruz; bu da bizi ziyadesiyle mutlu ediyor.
Yine Afyonkarahisar Devlet Hastanesi bünyesinde GETAT (Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp) Merkezinde 4 hekim ile vatandaşlarımıza hizmet veriyoruz. Bu merkezde; kupa, akupunktur, hipnoz, mezoterapi, ozon uygulamaları yapılıyor. Bu tür uygulamaların hastane ortamında, hijyenik şartlarda, konunun uzmanı hekimler tarafından yapılması sağlık açısından çok önemlidir. GETAT Merkezimiz de bu uygulamaları yapan örnek merkezlerdendir. GETAT birimizde, 2024 yılında 3723 hastaya hizmet verilmiştir. Aynı şekilde Emirdağ Devlet Hastanesinde de GETAT birimizi açarak hizmet vermeye başladık.
Yeni birimlerimizden bir diğeri de Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Engelli Diş Polikliniği. Poliklinikte 3 diş üniti, yataklı servis ve ameliyathane ile engelli ve çocuk diş hastalarımıza hizmet veriyoruz.
Kronik Yara Bakım Ünitemizde kronik yarası olan hastalarımıza uzman hekim sorumluluğunda poliklinik, 20 yataklı servis ve ameliyathane ile hizmet sunuyoruz. Bu ünitede diyabetik yaralar, iyileşmeyen kronik yaralar, yatak yaraları gibi mücadelesi zor yaraların tedavilerini başarılı bir şekilde yapıyoruz.
2024 yılında hizmete açtığımız Afyonkarahisar Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Mareşal Diş Semt Polikliniğimizle, İlimiz Mareşal Fevzi Çakmak Mahallesi sakinlerine ve yakın mahallelerdeki vatandaşlarımıza ağız ve diş sağlığı hizmeti sunuyoruz. 4 ünit ile hizmet veren polikliniğimize başvuru oranlarının da gün geçtikçe arttığını görüyoruz.
Sinanpaşa Devlet Hastanesi bünyesinde, yine 2024 yılında diyaliz ünitesi açarak bölgedeki hastalarımıza hizmet vermeye başladık. Böylece diyaliz için uzun bir yol gitmekten kurtulan hastalarımızın memnuniyetini duymak bizi de mutlu etti.
Müdürlüğümüzde ve bağlı kurum ve kuruluşlarımızda kullanılacak demirbaş eşya ve sarf malzemelerinin temini ve dağıtımı, ihaleler, tamirat-tadilat işlerimiz, kurum arşivimizin çalışmaları, kurumsal bütçemizin takibi, bilgi işlem ile ilgili kurulum-bakım ve onarım hizmetleri ile kurumsal istatistik çalışmalarımızı da Destek Hizmetleri Başkanlığımız ve bağlı birimleriyle yürütüyoruz.
Personel Hizmetleri Başkanlığımız ile adından da anlaşılacağı üzere Müdürlüğümüz bünyesinde ve bağlı kurum ve kuruluşlarımızda emek veren personelimizin atama, nakil, izin, maaş, terfi, emeklilik gibi her türlü özlük işleri üzerine hizmet veriyoruz. Eğitim ve staj birimimiz ve disiplin birimimiz de aynı başkanlığımız uhdesinde çalışmalarını sürdürüyor.
İl Sağlık Müdürlüğü olarak bütün kurum ve kuruluşlarımız, bütün personelimiz ile hayatın başlangıcından sonuna kadar Afyonkarahisarlıların yanındayız. Hastalandıklarında tedavilerini sağlamak görevimiz olduğu gibi sağlıklarını korumak, bunun için yol göstererek sağlıklı bir yaşam sürmelerini sağlamak da görevimiz. Sağlıklı bireyler, sağlıklı aileler ve sağlıklı bir Afyonkarahisar için var gücümüzle çalışıyoruz. Yukarıda da belirttiğim gibi çalışmalarımızda halkımızın da bize destek olmasını, önerilerimize uymasını bekliyor; esenlikler diliyorum.