MEME KANSERİ FARKINDALIK AYI AÇIKLAMASI
Her yıl Ekim Ayı, Dünya Sağlık Örgütü tarafından Meme Kanseri Farkındalık Ayı olarak kabul edilmekte ve bu çerçevede çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.
Kanser, sebebi bilinen ölümlerin en başında gelirken Meme Kanseri de kadınların en sık yakalandığı hastalıkların başında geliyor.
Son yıllarda artarak, kendisini daha çok belli eden kanser, hastanın hayatını olumsuz etkilemesinin yanında tedavi sürecinin maliyetli olması açısından da oldukça zor bir hastalıktır.
Her şeye rağmen erken teşhis ve tedavi kanser hastalığı için büyük bir avantaj olarak gözükmektedir. Elimizdeki verilere göre erken tanı, kansere bağlı ölüm riskini %20 ile %70 arasında azaltabilmektedir. Bu yüzden kadınlarımızı KETEM'e (Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi) bekliyoruz.
Burada yapılacak kontroller ile olası bir kanser vakasının tedavisine başlanacak ve hastamız kanseri yenme noktasında büyük bir yol alacaktır.
Kadınların kendi kendine de yapabileceği meme kanseri kontrollerinde en büyük belirti memede ağrısız bir kitlenin hissedilmesidir. Diğerleri ise meme derisinde kalınlaşma, şişlik, deride tahriş ya da bozulmalar, akıntılar, göğüs ucunun hassaslaşması yada içe dönmesi... gibi belirtilerdir.
Genel olarak kanser, %90 çevresel,%10 ise genetik faktörlere bağlı oluşur. Çevresel faktörler arasında da tütün, alkol, obezite ve enfeksiyonlar...vb. ilk sıralarda yer alıyor.
Meme kanseri için de aynı şeyleri söylemek mümkündür. Meme kanseri riskini arttıran sebepler arasında şunları sayabiliriz:
- Çocuk sahibi olmamak
- Bebeğini emzirmemek
- Alkol kullanmak
- Obezite, fazla kilo ve yağlı beslenme
- Hareketsizlik
Özellikle 40 yaşını aşmış kadınların mamografi için KETEM'e başvurmalarını tavsiye ediyoruz. Çünkü meme kanserinde en önemli tarama yöntemi mamografidir. Meme kanserini erken teşhis etmek için 40 yaşından sonra belirli aralıklarla mamografi çekilmesi gerekiyor.
Dr. Necip Yemenici
İl Sağlık Müdürü