Bilimsel anlamdaki “Diş Hekimliği Eğitiminin” 22 Kasım 1908 tarihinde başlamasından dolayı her yıl Kasım Ayının 22’si “Diş Hekimliği Günü”, takip eden haftası da (22- 27 Kasım) Ağız ve Diş Sağlığı Haftası olarak kabul edilmiştir.
Ağız ve Diş Sağlığı Haftası neden önemlidir?
Ağız ve diş sağlığı, genel anlamda vücut sağlığının ayrılmaz bir parçasıdır. Çünkü ağız ve diş sağlığı bozulduğunda sadece ağız ve diş hastalıkları oluşmaz, bunların yanında diğer bütün sistemi etkileyen rahatsızlıklar da ortaya çıkabilir.
Örneğin diş çürükleri;
-Kalp dolaşım hastalıkları,
-Diyabet,
-Pnömoni,
-Kronik solunum hastalıkları,
-Mide-bağırsak hastalıkları,
-Ortopedik hastalıklar,
-Psikosomatik hastalıklar,
-Hamilelerde düşük riski vb. hastalıkların bir nedeni olabilmektedir.
Diş çürüğü ve diş eti hastalıkları, önlenebilir olmasına rağmen maalesef ülkemizde ve dünyada en sık görülen kronik hastalıklar arasında yer alır. Hâlbuki ciddi sistemik sorunlara yol açan diş çürüğü ve diş eti hastalıkları, koruyucu diş hekimliği hizmetleriyle önlenebilmektedir. Bu kapsamda, Müdürlüğümüz tarafından “Koruyucu Ağız ve Diş Sağlığı Çalışmalarımız” çeşitli uygulamalar ile sürdürülmektedir.
Bu çalışmalar dâhilinde, Müdürlüğümüzce oluşturulan “Gezici Ağız Diş Sağlığı Tarama Aracı” ile mevsimlik tarım işçileri gibi ağız diş sağlığında dezavantajlı gruba giren kişiler ve öğrenciler, düzenli olarak ağız diş sağlığı taramasından geçirilmekte ve aynı zamanda, konu ile ilgili eğitimler verilmektedir. Ayrıca ana sınıfı ve ilkokul öğrencilerine yönelik “Flor-Jel ve Flor-Vernik Uygulamaları” ile öğrenci eğitimleri yanında veli eğitimleri de yapılmaktadır. Küçük yaşta, ağız ve diş sağlığı konusunda bilinç ve sorumluluk kazandırmak, özendirmek amacıyla da tarama yapılan ve eğitim verilen öğrencilerimize, kendi adlarına düzenlenmiş “Fahri Diş Hekimliği Sertifikası” veriyoruz.
Düzenli diş fırçalamak da diğer alışkanlıklar gibi çocukluk çağında edinileceği için ebeveynler olarak örnek olmak suretiyle çocuklarımızın bu alışkanlığı kazanmalarına yardımcı olmalıyız. Unutmayalım ki onların sağlıklı büyümelerinde, yeterli ve dengeli beslenme kadar sağlıklı bir ağız ve diş yapısı da önemlidir.
Sağlık Müdürlüğü olarak amacımız, ağız diş sağlığı konusunda toplumumuzda farkındalık oluşması, günde en az 2 defa diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması ve böylece ileride daha ciddi sorunlara yol açabilecek diş eti hastalıkları ve çürüklerinin önlenmesidir.
Bu vesileyle halkımızın ağız ve diş sağlığını ihmal etmemesini rica ediyor; toplum sağlığı için emek veren bütün Diş Hekimlerimizin “Diş Hekimliği Günü”nü en içten dileklerimle kutluyor ve çalışmalarında başarılar diliyorum.
Yrd. Doç. Dr. Serhat Korkmaz
Sağlık Müdürü