Böbreklerinizi Koruyun!
27 Ekim 2020


Böbrekler insan vücudunda oluşan atıkların kandan süzülerek su ile dışarı atılmasını sağlayan önemli organlardır. Diğer bütün organlar gibi böbreklerin de çeşitli hastalıkları vardır. Ancak böbrek işlevinin yıllar süren uzun bir dönemde ilerleyici kaybı söz konusu olduğunda kronik böbrek hastalıkları ortaya çıkmaktadır ki böbrek işlevinin kaybı kritik bir düzeye ulaştığında böbrek yetmezliği gelişir ve vücudun bütün organlarını etkileyen ciddi sorunlar çıkar.

Dünyada her on kişiden birinde böbrek hastalığı bulunmaktadır. Ülkemizde Türk Nefroloji Derneğinin gerçekleştirdiği araştırmaya göre; 6-7 erişkinden birinde çeşitli evrelerde kronik böbrek hastalığı mevcuttur. Bu da oldukça ciddi bir orandır. Sıklıkla sinsi ve sessiz seyreden bir hastalık olduğu için hastaların çoğuna erken dönemde tanı konulamamaktadır. Bu da hastalığın son dönemi olan böbrek yetmezliğine ilerlemesine sebep olmaktadır. Erken teşhis edilemeyen kronik böbrek hastalığı; böbrek işlevinin ilerleyici kaybı sonucu son dönem böbrek yetmezliği ile kronik böbrek hastalığına eşlik eden kalp-damar hastalıklarına bağlı erken ölüm riskini beraberinde getirmektedir. Böbrek yetmezliği gelişen hastaların hayatını sürdürebilmesi için diyaliz, daha ileri dönemde ise böbrek nakli tedavilerinin uygulanması gerekmektedir. Bu tedavi yöntemlerinin maliyeti oldukça yüksektir.

Bütün dünyada görülme sıklığı oldukça artan böbrek hastalığı önemli bir halk sağlığı problemidir. Görülme sıklığının giderek artması, hayat kalitesini ciddi şekilde etkilemesi, farkındalığın düşük olması ve ölüm oranlarının yüksek olması sebebiyle kronik böbrek hastalığı Sağlık Bakanlığı tarafından toplum sağlığı açısından öncelikli hedefler arasına alınmış ve Türk Nefroloji derneğinin de katkılarıyla “Türkiye Böbrek Hastalıklarını Önleme ve Kontrol Programı” başlatılmıştır.

Her yıl Mart ayının ikinci Perşembe günü olarak belirlenen “ Dünya Böbrek Günü” bu yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Gününe tesadüf ettiğinden ve böbrek enfeksiyonlarının kadınlarda daha sık görüldüğünden dolayı, bu yılki Dünya Böbrek Günü teması “ Böbrekler ve Kadın Sağlığı” olarak belirlenmiştir.

Düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme, vücut ağırlığın kontrolü, tuzun azaltılması, yeterli sıvı alınması, sigaradan uzak durulması, ağrı kesici ilaçlardan kaçınılması, kan basıncının ve kan şekerinin kontrol altında tutulması gibi önlemlerle kronik böbrek hastalıklarından korunulabilmektedir. Ancak risk grubunda olanların ( diyabetliler, yüksek tansiyonu olanlar, kalp hastaları, fazla kilolular, ailesinde böbrek hastası olanlar, sigara içenler ve yaşı 60’tan büyük olanlar ) düzenli olarak böbrek hastalığı yönünden kontrollerini yaptırmaları erken teşhis ve tedavi açısından önem taşımaktadır.

Dünya Böbrek Günü vesilesiyle; böbrek hastalığı teşhisi konup tedavileri devam eden bütün hastalarımıza acil şifalar diliyorum.

Uzm. Dr. Serhat KORKMAZ
İl Sağlık Müdürü