Davranışlarınızın Bağımlısı Olmayın!
27 Ekim 2020

Davranışsal bağımlılık; alkol v.b gibi vücuda alındığında bağımlılık yapan bir madde olmadan, kişinin belli bir davranışı yaparak rahatlama ve huzur hissetmesi, başka bir deyişle kendini ödüllendirmesi olarak tanımlanabilir. Davranışın ödüllendirici özelliği zaman içerisinde bu davranışa bağımlılık geliştirilmesine zemin hazırlar. Madde bağımlılığında olduğu gibi, bağımlı olunan davranışı sürekli gerçekleştirme arzusu vardır. Davranışı gerçekleştiremediği zamanlarda huzursuzluk, dikkat dağınıklığı meydana gelir. En sık rastlanan davranışsal bozuklukları; alışveriş bağımlılığı, ilişki bağımlılığı, egzersiz bağımlılığı, kumar bağımlılığı internet ve teknoloji bağımlılığı olarak sıralayabiliriz.  

Gelişen teknoloji yaşamımızda pek çok kolaylık sağlamakta; bilgiye anında ulaşabilme, bilgi v.b. paylaşımını kolaylıklı sağlayabilme, alışveriş,  bunlardan bazılarıdır. Ancak bilgisayar ve internetin çok sık ve yanlış kullanımı sonucu özellikle gençlerimiz ve çocuklarımız arasında davranışsal bağımlılık sırlamasında birinci sırada yer almaktadır. Teknoloji ve internet bağımlılığı genel olarak uyku bozukluğu, sosyal ilişkilerde, aile bağlarında zayıflamalara, hareketsiz bir hayat sonucu çağımızın hastalığı obeziteye, iş yaşamında olumsuzluklara ve okul çağı çocuklarında dikkat dağınıklığı, öğrenme güçlüğü ve bunun sonucu okulda başarısızlığa neden olmaktadır.

Bakanlığımızca tütün ve madde bağımlılıkları ile mücadele amacı ile yürütülen programlara bir yenisi daha eklenmiş; teknoloji/ internetin aşırı ve bilinçsiz kullanımının önlemesi ve bu konuda farkındalık yaratılması ve kişilerin söz konusu davranışsal bozukluktan kurtararak sağlıklı bir toplum oluşturulması amacı ile Ruh Sağlığı Dairesi Başkanlığınca “Davranışsal Bağımlılıklarla Mücadele Programı” başlatılmıştır. Her türlü bağımlılıkla mücadelede olduğu gibi davranışsal bağımlılık ile mücadelede de en önemli unsur kişinin farkındalığıdır. Farkındalık öncelikle yetişkinlerde gelişmeli ki çocuk ve gençlerimize örnek olunabilsin. Davranışsal Bağımlılıkla Mücadele Programı, Bilim ve Teknoloji Haftası olarak kutlanan 8-14 Mart tarihlerinde başlatılarak konuya daha çok dikkat çekilmeye, daha çok farkındalık yaratılmaya çalışılmaktadır. Müdürlük olarak yürüttüğümüz koruyucu sağlık hizmetlerinin içinde önemli bir yeri olan bağımlılığın her türü ile mücadelede vatandaşlarımızı da yanımızda görmek istiyor ve bu konuda yardım ve destek ihtiyacı duyan herkesi kurum ve kuruluşlarımıza bekliyoruz.   

                                                                             

                                                                                         Uzm. Dr. Serhat KORKMAZ

                                                                                               İl Sağlık Müdürü