Bu hafta iki önemli konuyu birden, gündemimize alarak farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz: 7-13 Nisan Dünya Sağlık Haftası ve 8-14 Nisan Kalp Sağlığı Haftası...
“Evrensel Sağlık Kapsamı: Herkes, Her Yerde”
Her yıl 7 Nisan Dünya Sağlık Günü olarak kutlanırken 7-13 Nisan günleri de "Dünya Sağlık Haftası" olarak kutlanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), her sene farklı bir başlıkta, farklı bir konuya dikkat çekerek kamuoyunda farkındalık ve bilgilendirme amaçlıyor.
DSÖ, bu sene Dünya Sağlık Günü ve Haftasının temasını ise “Evrensel Sağlık Kapsamı: Herkes, Her Yerde” (Universal health coverage: everyone, everywhere) olarak belirledi. “Herkes İçin Sağlık” (Health for All) sloganı ile yürütülecek kampanyalarda, kişilerin maddi sıkıntıyla karşı karşıya kalmadan, ihtiyaç duydukları sağlık hizmetlerini almaları anlamına gelir. Bu kampanya ile hedeflenen ise sağlığın teşviki ve geliştirilmesi, korunma, tedavi, rehabilitasyon, palyatif bakım ve temel sağlık hizmetleridir.
Sağlık Bakanlığı olarak da tüm bu başlıklarda hizmetlerimizi yaygınlaştırıyor ve kalitelerini her geçen gün artırıyor, gerekli yetişmiş sağlık personel ihtiyacını da en kısa sürede karşılamaya çalışıyoruz. Ülkemizin bu açıdan oldukça iyi konumda olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Buna rağmen vatandaşlarımızın tüm bu imkanlardan bilgi sahibi olması gerektiğini ve en türlü sorun ve şikayette bizlere rahatlıkla başvurabileceklerini bu hafta vesilesiyle tekrar hatırlatmak istiyoruz.
"Kalp Sağlığı Çocukluktan Başlar"
Bu haftaya denk gelen bir diğer önemli konu da Kalp Sağlığı Haftası...
Her gün yaklaşık 1500 litre kanı vücudumuza pompalayan kalbimiz belki en çok özen göstermemiz gereken organlarımızın başındadır. Ama ne yazık ki gerek beslenme şeklimizle gerekse fiziksel aktiviteye uzak kalışımızla sağlığını en çok ihmal ettiğimiz organımız kalp oluyor. Bu yüzden kalp sağlığını çocukluktan başlatmak istiyoruz. Sağlıklı yaşama ve düzenli fiziksel aktivite bilincini çocuklarımıza vererek ileriki yaşamlarında sağlıklı bir ömür geçirmeleri en büyük arzumuz.
Kanımız vücudumuza pompalayan kalbi besleyen atardamarlarda yağ, kolesterol, kalsiyum ve kandaki diğer maddelerle oluşan plaklar, kan akımını azaltarak ya da tümüyle engelleyerek kalp krizine yol açar. Bu nedenle çocuklarımız başta olmak üzere kendimiz de asitli yiyecekler, patates, hamur işlerinden uzak durmaya özen göstermeliyiz. Çocuklarımızın rafine gıdalardan, asitli yiyecek ve içeceklerden ziyade her gün mutlaka süt, peynir, yoğurt tüketmelerini; günde en az 1-2 porsiyon meyve; haftada en az 2 defa da tahıl ve balık yemelerini teşvik etmeli, buna kendimize de örnek olmalıyız.
Kalp ve damar sağlığı, genetik özelliklerin yanı sıra beslenme ve yaşam tarzı ile doğrudan ilgilidir. O yüzden sağlıklı beslenme kadar egzersiz yapmanız, hareketsiz bir yaşam şeklinden mutlaka vazgeçmeniz gerekir. Doktor tavsiyesinde yapacağınız egzersizler ile kan basıncınız azalacak, solunum sisteminiz daha iyi çalışacak, fazla kilolarınızı verecek, kendinizi daha iyi hissedeceksiniz. Ayrıca egzersizler şeker hastalarının da kan şekerinin düzenlenmesini sağlayacaktır.
"Farkındalık Eyleme Dönsün"
Bu iki önemli hafta vesilesi ile sık sık vurguladığımız konuları tekrar hatırlatıyor, halkımızı farkında olmaya, bu farkındalığı da eyleme geçirmeye davet ediyoruz.
Unutmayın; güzel yarınlar, sağlıklı bir toplumla mümkündür ancak.
Uzm. Dr. Serhat Korkmaz
Sağlık Müdürü