Rahmetinden, bereketinden hep birlikte faydalanmayı umduğumuz Ramazan ayına kavuşmanın sevincini yaşıyoruz. Koronavirüs salgını sebebi ile daha çok evlerde vakit geçirildiğinden dolayı, istemesek de hareketlilik azaldığı için bu Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin önemi bir kat daha artmış oluyor.
Ramazan sıhhat demektir. Ancak doğru beslenme düzeni olmazsa; yeteri kadar sıvı (özellikle su) tüketilmez, az miktarda besin alınır ya da aşırı kalorili gıdalar ile beslenilirse sıhhat bozulabilir. Oruçlu kişide gıda alımının azalmasıyla metabolizma daha yavaş çalışacağından istenmeyen şekilde kilo artışıyla da karşılaşılabilir. Aşırı kilo alımının önüne geçmek için de doğru beslenmeye dikkat edilmelidir. Diğer zamanlarda olduğu gibi oruçlu iken de öğün atlamamaya özen gösterilmeli; iftar ve sahurda uygun gıdalar mutlaka alınmalı ikisin arasında da bir ara öğünle hafif gıdalar ( bir adet elma veya bir kase yoğurt v.b.) alınmalıdır. Sahur atlandığı takdirde açlık saati uzayacağı için kan şekeri daha erken düşecek ve bu da çeşitli sağlık sorunlarına neden olacaktır. Sahurda tok tutacağı zannedilerek tüketilen hamur işleri, makarna ve buna benzer bol karbonhidratlı gıda alımı da kan şekerinin erken düşmesine sebep olabilir. Bunların yerine tercih edilen bulgur pilavı, mercimek, tam buğday ekmeği gibi besinler erken acıkmayı önleyebilmektedir. Ayrıca sağlıklı bir sahur öğününde bol domates, salatalık, bir adet haşlanmış yumurta, bir avuç kadar fındık-ceviz gibi kuruyemiş alınırsa günün oruçlu kısmı daha rahat bir şekilde geçirilecektir.
Sağlıklı bir Ramazan geçirip sağlıkla bayrama ulaşmak için dikkat edilmesi gereken diğer hususlar:Öncelikle her yıl “kötü ve yaygın bir gelenek haline gelen gösterişli iftar sofralarından mümkün olduğunca kaçınılmalı” şeklinde tavsiye de bulunuyorduk. Ama bu yıl koronavirüs tedbirleri kapsamında iftar sofralarında sadece ailenizin olmasını özellikle istiyoruz. Bunun dışında yine her zamanki tavsiyelerimizi dikkate almanızı rica ediyoruz ki şöyle; yemeklerin pişirilme şekline dikkat edilmeli; kızartma ve kavurma yerine daha çok haşlama, ızgara ve fırınlama tercih edilmeli; yoğun şerbetli ağır tatlılar yerine daha çok sütlü tatlılar ve meyve tercih edilmeli; yemeğin yanında su dışında başka içecek tüketilmemeli; gazlı, kafeinli içecekler çok tercih edilmemeli, bunun yerine meyve suyu, ıhlamur, ayran gibi içecekler tüketilmeli; yemekler hızlı bir şekilde yenmemeli (beyin doyma hissini 15-20 dakika sonra verir, hızlı yendiği zaman fazla da yenmiş olur ); özellikle iftarda kan şekerini birden yükselten ( beyaz ekmek, pirinç pilavı v.b) yerine enerji veren ama kan şekerini dengeli bir şekilde yükselten gıdalar (bulgur pilavı, kepekli ekmek ve kepekli makarna v.b.) tüketilmeli; iftardan sonra hemen televizyon ve bilgisayar başına oturmak, uzanıp dinlenmek yerine hareket ederek, kısa mesafe yürüyüş yaparak ( dışarı çıkılamasa bile evin içinde hareket etmeli) sindirime yardımcı olunmalı; yemeklerde tek seferde büyük öğünler değil, aralıklarla küçük porsiyonlar tüketmeye gayret edilmeli; beslenme düzeninde oluşan değişikliğe bağlı olarak yaşanabilecek kabızlığı önlemek için yemeklerde bol lifli gıdalar ( kuru baklagiller, kepekli tahıllar ve sebzeler) sahurda ceviz, badem, fındık gibi kuruyemişler ile taze ve kuru meyveler tüketilmelidir.
Beslenme ve yemekler dışında fazlasıyla dikkat etmenizi istediğimiz bir diğer husus; Ramazanın sembolü olan teravih namazları, mukabeleler vb. toplu yapılan ibadetler, dini toplantılar. Bu yıl her ne kadar bizi hüzünlendirse de bu tür toplu faaliyetlerden hepimizin sağlığı için kaçınmak gerekiyor. Hepimiz ibadetlerimizi, dualarımızı evde yapacak, Ramazanın maneviyatından bu şekilde istifade edeceğiz. Bu konularda İl Hıfzıssıhha Kurulu tarafından alınan kararlara harfiyen uyulması büyük önem arz etmektedir.
Düzenli ilaç kullanması gereken ama oruç tutmak isteyen, kronik hastalığı olan kişilerin öncelikle hekimlerine danışması, hekiminin tavsiyeleri doğrultusunda hareket etmesi gerekmektedir.
Rahmet, mağfiret, bolluk, bereket, ayı olan Ramazan’ı hep birlikte sağlıklı bir şekilde yaşamayı diliyor; aldığımız salgın tedbirlerine azami ölçüde dikkat edilmesini bütün hemşehrilerimizden tekrar rica ediyorum. Kurallara uyulduğu takdirde sevdiklerinizle birlikte daha nice Ramazanlar ve bayramlar yaşayacağınızı hatırlatmak istiyorum. Bu mübarek günlerin ülkemizde ve dünyada sağlığı, huzura, mutluluğa vesile olmasını temenni ediyorum.
Uzm. Dr. Serhat Korkmaz
İl Sağlık Müdürü