Kurban Keserken Temizlik ve Sağlık Kurallarına Mutlaka Uyulmalı
Ülkemizde hala önemli bir halk sağlığı problemi olmaya devam eden ve genel olarak Zoonoz hastalıklar diye bilinen hastalıklar omurgalı hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklardır. Şarbon, verem, sığır tenyası, toksoplazmozis, kistik ekinokokkoz v.b olarak sayabileceğimiz Zoonoz hastalıklarla etkin bir şekilde mücadele etmenin esasını hayvanlara ve çevreye yönelik alınacak tedbirler oluşturmaktadır. Kurban Bayramının yaklaştığı günlerde hayvan hareketleri daha da yoğunlaşmakta ve vatandaşlarımız hayvanlarla daha fazla temas etmektedir. Bu durum Kurban Bayramı süresince de devam ettiğinden; toplum ve çevre sağlığını korumak amacıyla gerekli önlemlerin alınması büyük önem taşımaktadır. Kurban Bayramı arifesinde ve bayram süresince kişisel olarak alınabilecek belli başlı tedbirleri şöyle sıralayabiliriz:
•Veteriner hekim kontrolünden geçmemiş hayvanların kesiminden kaçınılmalı,
•Kurbanlık hayvan alınırken, Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafından belirlenen kurban satış yerleri dışında hayvan satın almamaya dikkat edilmeli,
•Kurban kesildikten sonra hayvanların atıkları toplum sağlığını tehdit etmeyecek şekilde yok edilmeli, mümkünse uygun derinlikteki (ortalama 50-100 cm.) çukurlara gömülerek kedi ve köpeklerin bu atıkları yemesi önlenmeli,
•Kedi, köpek gibi hayvanlara çiğ et et verilmemeli,
•Kurban edilen hayvana ait ürünlerin nakli, temizlik şartlarına riayet edilerek yapılmalı.
Kurban Bayramı’nda Beslenmeye de Dikkat Edilmeli
Yeni kesilen hayvanın etindeki sertlik pişirmede ve sindirimde zorluk yaratacaktır. Bu yüzden etin kesildikten sonra buzdolabında 1-2 gün dinlendirilmesi olası sindirim rahatsızlıklarını azaltacaktır. Yağlı et tüketmek kan yağlarında ve ürik asitte artışa sebep olarak pek çok hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Tükettiğimizin etin zararını değil de faydasını görmek istiyorsak özellikle yağsız et tüketmeli ve beraberinde mutlaka C vitamini içeren sebze, meyve de yenmelidir.
Sağlıklı kişilerin de dikkat etmesi gereken beslenme kurallarına özellikle diyabet, kalp- damar hastalığı, yüksek tansiyon, böbrek hastalığı, mide ve bağırsak hastalığı olan kişilerin daha çok uyması ve kendilerine doktor tarafından verilmiş diyetleri varsa, bayramı vesile ederek diyetlerini bozmaması gerekir.
Bayramda sağlıklı beslenmek için dikkat edilmesi gereken hususları maddeler halinde söyle sıralayabiliriz:
*Güne mutlaka kahvaltı ederek başlanmalı,
*Size verilen ikramlardan küçük miktarlarda tüketin. Hamur tatlıları ve çikolata yerine sütlü tatlıları ve meyveleri tercih edilmeli,
*Aşırı çay ve kahve tüketiminden kaçınmalı. (Çay, kahvenin aşırı tüketilmesi uykusuzluk, mide rahatsızlıkları ve ritim bozukluklarına neden olabilir.)
*Kebap, kuzu şiş, pirzola gibi etler yavaş ve düşük ısıda pişirilmeli. Mutlaka yanında çoban salata veya taze nane-maydanoz tüketilmeli.
*Kavurma, kızartma gibi yağlı etlerden uzak durulmalı,
*Bol taze sebze ve kabuklu meyve tüketilmeli,
*Günde en az 8-10 su bardağı su içilmeli,
*Her gün fiziksel aktivite (yürüyüş, egzersiz v.b) yapılmalı,
*Etlerin yanında asitli, gazlı içecekler tüketmek yerine; ayran, yoğurt, cacık ya da taze sıkılmış meyve suyu tercih edilmeli,
*Kurbanlık hayvanların sakatatlarının kolesterol ve yağ içeriği fazla olduğundan, oldukça az tüketilmelidir.
Temiz, sağlıklı bir çevre ve toplum için herkesin üstüne düşeni yapacağına; sağlıklı beslenme kurallarına uyacağına olan inancım tamdır. Bunun yanında henüz bitiremediğimiz covid-19 salgını için kişisel tedbirlerimizin devam ettiğini; aşı, maske, mesafe ve hijyen kurallarımızı bir kez daha hatırlatıyorum.
Bu vesileyle herkesin Kurban Bayramını şimdiden kutluyor; temizlik ve sağlık kurallarına dikkat ederek sağlıklı bir bayram, sağlıklı bir hayat geçirmelerini temenni ediyorum.
Uzm.Dr.Serhat Korkmaz
İl Sağlık Müdürü